neděle 16. března 2014

8 pravidel prodeje, jak jsem začal prodávat parfémy


Po návratu z Anglie jsem věděl jedno. Pokud chci uspět v podnikání, začnu prodávat. Řekni si upřímně, k čemu ti je nejlepší produkt na světě, když ho neumíš prodat? Proč uspějí perfektně řízené firmy, i když prodávají totální blbosti? Teď už to vím, umí to prodat! Mají to tak úžasně propracované, je tam ten systém a funguje to. Působil jsem v řadě firmách, kde jsem se naučil vždy něco jiného.



V prodeji uspěje pouze 5% ze všech! Někdy ani to ne. Každý by chtěl to a to. Hodně lidí to zkusilo, ale pohořelo. Další lidé působí v prodeji několik let, ale přežívají (prodávají třeba stejně), ale nikam se neposouvají.

Po prvním totálním neúspěchu v prodeji jsem si řekl, že potřebuji něco změnit. Komunikační dovednosti byly mizerné. Věděl jsem, že mi pomůže nahrávání na kameru. Vzal jsem foťák a natočil se. Poté jsem si to pustil a nestačil jsem se divit. To byl nářez.

Poslal jsem životopis na pozici promotéra do nákupního centra a dostavil se na pohovor. Tam bylo minimálně 10 lidí a z toho 5 opravdu nádherných holek. Líbilo se mi tam. Po 2hodinách jsem se dostal na řadu a byl úspěšně přijatý.

Za pár dnů jsem nastoupil. Jeli jsme za Prahu, kde jsme měli dělat promo akci. Po výstupu z vlaku se kolega ptá jedné paní na cestu. Ochotná paní v letech mu odpovídá a v tu na ni vytáhne parfémy. Říkám si, co to je? Udělá jí představení a já se nestačím divit. Po celém dni stráveném v jednom malém městečku se podařilo kolegovi prodat plnou tašku, všech 20 parfému. Vydělal si slušné peníze a těch zážitků bylo také dost.

Věděl jsem, že tato práce mě posune vpřed. Oslovování neznámých lidí, zlepšení komunikace, jak působit na lidi atd.. Mnoho úspěšných lidí začalo prodávat na ulici a dotáhli to opravdu daleko!

V této firmě jsem zůstal několik měsíců a naučil se neskutečně moc věcí. Byl tam jeden manažer, který mě posunul ohromně vpřed. Tady dávám k nahlédnutí 8 základních pravidel pro úspěch v prodeji.


1. Vždy optimistický přístup
Všichni pracujeme ve stejných podmínkách, překonáváme překážky. O tom, že se někomu daří a někomu ne, rozhoduje entuziasmus a pozitivní přístup. Pro optimistu je každý problém poučení a zkušenost, které ho obohacují. Pro pesimistu je dalším důkazem budoucího neúspěchu.

2. Buď dochvilný
Místo toho, abys ráno přišel o 10 minut pozdě, jdi večer o 10 minut dříve spát. Je to jednoduché. Čas jsou peníze.

3. Připrav se
Předem se seznam s terénem a rozvrhem dne. To Ti dodá jistotu, a navíc budeš mít čas na vlastní nebo skupinová školení hned od rána.

4. Pracuj 8 hodin
Nebo tolik, kolik potřebuješ, abys dosáhl svého cíle. Čím více chceš dosáhnout, tím víc a rychleji pracuj. Věnuj své práci víc času než ostatní a určitě se dostaneš dál než oni.

5. Připrav si pečlivě svůj terén
Neváhej - zajdi ke každému a s každým promluv. Nikdy nemáš jistotu, kdo přijme nabídku a kdo ne. Jistotu máš jen u toho, koho neoslovíš - ten určitě nekoupí.

6. Neztrácej entuziasmus
Neposlouchej negativní lidi. Oni vědí všechno, ale nemají nic. Jednou se s nimi znovu setkáš, až budou hledat práci v tvé kanceláři.

7. Musíš vědět, proč tu jsi a co tady děláš
Nejsi tady proto, abys pro někoho pracoval a prodával. Učíš se byznys, abys mohl obratně vést vlastní kancelář a potom učil další. Prodej a trénink není tvoje práce, je to jen etapa tvé kariéry. Dokonči ji co nejrychleji.

8. Buď pánem situace
Připrav si jednoduchý plán a důsledně ho realizuj. Nedovol, aby Ti někdo překážel - zákazníci, kamarádi, rodina. Poslouchej jen pozitivní lidi, kteří už v životě něčeho dosáhli. Nečekej na pokyny, pracuj sám, buď iniciativní. Chceš být manažerem, chovej se jako manažer.


Žádné komentáře:

Okomentovat