sobota 19. května 2012

Co chcete v životě? Inspirativní, motivační, díky Luďku!

V pondělí 14.5. jsme měli poslední setkání Cashflow klubu v tomto semestru. Po chvilce si vzal slovo Luděk Vostrý, který je zároveň mentor, a řekl pár příběhů a zkušeností ze života a mnohé myslím inspiroval do další práce. Je to opravdu na každém, co chce v životě dělat. Ukázal nám krásný příklad, že na začátku každého projektu je spousta nadšení a postupně to opadá. Typickým příkladem je projekt knihovna v klubu.
Kapitál tam byl dán ve formě nadšení. Co to obnáší? Vůle - čas - chtění - odvaha a vytrvalost! Je to o týmu, o spolupráci, komunikaci s lidmi v týmu a s veřejností. Je třeba vědět, jestli jsou si všichni rovni nebo mít opravdového vůdce, který je zodpovědný za celou činností. Důležité je, aby byla pravidelná setkání, report a vše se posouvalo kupředu. Podpora lidí v týmu, soudržnost, povzbuzování, sdílet radost, smutek a říkat si věcí přímo, je ohromně důležité a pro další růst k nezaplacení. Když někdo nemůže z jakýkoliv důvodů, je super, aby ho druzí povzbudili, případně dočasně zastoupili v týmu.



Líbil se mi příběh o Emilovi Zátopkovi, jak vyhrál na olympyjských hrách v roce 1952 v Helsinkách běh na tratích 5km, 10 km a maratonu. Ptali se pana Zátopka, jak jste dokázal vyhrát maraton, když jste ho nikdy v životě neběžel? No, začal jsem naplno a pak jsem postupně zrychloval. 



Dále je potřeba vidět za kopec a jít tomu všemu naproti. Používat čestné jednání. Pamatuj, vše se ti jednou vrátí. Neustála podpora vpřed, pokud to uvadá, prostě to musí pozvednout další člověk v týmu, proto je strašně důležitá týmová soudržnost, aby lidé táhli za jeden provaz.


Klíč k úspěchu je vize - nápad - realizace. Každý má spousta nápadů. V současné době jich mám asi 20. K čemu jsou? Na NIC!!! Důležitá je realizace!!!
Včera jsem viděl rozhovor s Ondrou Bartošem, ten říkal: Jedné známé investorky se ptali, když by měla zainvestovat do 2stejných lidí, se stejným nápadem a s tím, že jeden zkrachoval a druhý se zatím o nic nepokusil, řekla jednoznačně, že do toho, který už zkrachoval. Rada je jednoduchá: Pokud máš možnost, začni s něčím, rozjeď něco. Dá ti to mnohonásobně, i když neuspěješ.

Už mám dost řečí lidí, kteří jen o něčem kecají a nikdy stejně nezačnou. Z toho vyplývá jednoduše, proč uspěje pouze 5%, jak o tom mluví a píše Ivo Toman.

Luděk se zmiňoval ještě o rozhovoru s Andrejem Babyšem (druhý nejbohatší Čech). Říkal mu, že se na VŠE také tvoří skupina lidí, kteří dělají na jednom projektu. Jak nám popisoval Luděk rozhovor, tak to bylo jako na pinčesu. Prostě rychlé výměny, hodně dobrý. Je to o tom, co chceš. Je to jako s čištěním zubů. Dělat to pravidelně.

Můžeš si zvolit práci zaměstnance, těšení se na víkend nebo tvořit něco nového, co ti hned peníze nepřinese, ale do budoucna ano a kdykoliv si dát to nejdražší šampáňo. Jít se stádem ovcí nebo se lišit? Je to opravdu na každém!


Peníze jsou všude, leží všude kolem nás. Ale jen někdo je jednooký. A jen někdo se jimi brodí, že neví co s nimi, a už nechce je sbírat...


Základ je priorita! Kolik hodin tomu všemu dáš! Vydržet!

Žádné komentáře:

Okomentovat