pátek 20. dubna 2012

4 dohody aneb Poznej sebe!


Poslední dobou jsem toho hodně načetl, a tak jsem přivítal, když jsem si mohl 4dohody poslechnout na mp3. Jarda Dušek to podal znamenitě, tak všem doporučuji! Knihu napsal Miguel Ruiz
Ve zkratce řeknu, o čem to je. Když jsme byli jako děti, tak jsme žili svůj život, radovali jsme se z něj. Během výchovy nás rodiče, kamarádi, učitelé ochočovali – to nesmíš, to je špatný, to nedělej, dávej pozor, buď hodná, nesahej na to. Chtě nechtě nás okolí naprogramovalo do té podoby, jak jsme na tom teď.

Máme strach z odmítnutí. Lidé žijí ve strachu. Nejsmutnější je na tom, že lidé mají ze strachu z něčeho, větší obavy než ze smrti. Jak jsi na tom ty? Odpověz si upřímně.
Lži máme uložené v hlavě. Mysl je pouze sen.

Jaký je největší strach ze života?
Žít sami sebou! Chceme žít pro druhé, chceme se zavděčit tátovi, mámě, kamarádovi, kamarádce, příteli, přítelkyni atd… Snažíme se být takoví, jací nejsme, nosíme masky, aby nás druzí přijali.

Jak to vypadá v metru? Jakou máš masku?

Lidé se trestají, že nejsou takoví, jak chtěli být. Za celý život ti nikdo tak neublíží víc, než ty sám. Co se stane, když uděláš chybu? Snažíš se ji ututlat, aby náhodou se o tom někdo nedozvěděl. Jednoduchá rada zní: Miluj sám sebe.

Pokud myšlenky neprojevíš v čin, tak jsou úplně k ničemu. Konat = žít. Dělej věci nejlépe tak, jak dovedeš. Vzdej se minulosti, žij v přítomnosti tady a teď. Ty jsi jen ty. Neber si nic osobně! Nepřemýšlej o domněnce. Povzbuzuj ostatní.

Co je svoboda?
Uvědomění se, kdo skutečně jsi. Jak se vymanit z ochočení. Žij tak, aby si nic nepromeškal. Žij na 100%. Buď šťastný, miluj, raduj se! Nemusíš něco vědět a dokazovat to. Buď sám sebou. Měj rád sebe a ostatní lidi. Dělej vše, jak nejlépe dovedeš. Nehřeš slovem! Neber si nic osobně a netvoř si věci osobně.

Vše ses naučil opakováním. Meditace-myšlení ti bude k ničemu, když nebudeš konat.

Jsi ochočený?

Žij vlastní život! Buď takový, jaký jsi. Překonávej strachy. Odpusť rodičům, přátelům, bohu, sami sobě. Přijmi se takový, jaký jsi.

Jak poznáš, že už jsi odpustil?
O tom s kým se bavíš či o něm uslyšíš, tak nebudeš jednat s emocemi. Ovládej své city.

Co si o tom myslím?
Super! Před rokem se ke mně dostala nahrávka a úplně jsem to hltal. Doporučuju si přečíst knihu, poslechnout si mp3 a nebo si zajděte na představení Jardy Duška do divadla. Zašel by někdo v Praze na představení?

Žádné komentáře:

Okomentovat